Global Competitiveness Report 2014-2015

2014. szeptember 3-án a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) kiadásában megjelent az idén hetedik alkalommal publikált globális versenyképességi jelentés, a Global Competitiveness Report, amely továbbra is a világ legjelentősebb ilyen összevetése. A tanulmánykötet 144 ország versenyképességi teljesítményét veszi számításba, 12 pillér közel 120 indikátorának segítségével feltérképezve a termelékenységüket és fejlődésüket leginkább ösztönző tényezőket. Az összetett eredmények alapján Svájc vezetésével az európai gazdaságok uralják a 10 legversenyképesebb ország listáját. (A legjobban teljesítők között szerepel még Finnország, Németország, Hollandia, Nagy-Britannia és Svédország). A második helyen álló Szingapúr egyike a három élvonalbeli ázsiai államnak (előkelő helyen áll még Japán és Hongkong). A legsikeresebb gazdaságok közös jellemzője, hogy kiemelten erős innovációs aktivitással és intézményi rendszerrel bírnak.

Magyarország az összetett rangsorban az előző évi felméréshez képest 3 helyet javított, így jelenleg a 60. helyen áll. Az innovációs összevetésben ennél jobb pozícióban, az 50. helyen található. Az innovációs és szellemitulajdon-védelmi mutatók közül hazánk a legjobban a külföldi működőtőke-beáramlás és technológiatranszfer mennyiségében (19.), a tudományos kutatóhelyek minőségében (23.), illetve a népességszámhoz viszonyított PCT bejelentések számában teljesít (29.). A tavalyi eredményhez képest hazánk pozíciója javult az üzleti szféra K+F kiadásaiban, az egyetemi-vállalkozási K+F együttműködések mennyiségében, illetve a rendelkezésre álló kutatók és mérnökök számában.

A teljes elemzés elérhető angol nyelven a Világgazdasági Fórum honlapján: http://www3.weforum.org/docs/WEF_GlobalCompetitivenessReport_2014-15.pdf.

2014/09/04