Jogérvényesítési konferencia – fókuszban a gyógyszerhamisítás

Bár a gyógyszerhamisítás nem újkeletű dolog, a szakmai jog 2011 óta, a hazai büntetőjog pedig 2019 óta ismeri és emelte be a szabályozási környezetébe. A két jogág védelmének alapja ugyanaz: az emberi élet és egészség védelme.

 

A 2024. évi, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által szervezett konferencia helyszíne Pécs lett, mivel az Authenticity projektben az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala 2024-ben elismerte hiteles városként, hazánkban elsőként.

Az eseményt az interdiszciplináris megközelítés jellemezte: programja ötvözte a jogi, gyógyszerészeti és bűnüldözési perspektívákat, ezzel átfogó képet nyújtva a gyógyszerhamisítás problémájáról. A konferencia egyik különlegessége, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) több kara is aktív szerepet vállalt a szakmai programban: Állam- és Jogtudományi Kar mellett a Gyógyszerésztudományi Kar is magas szinten képviseltette magát.

A programot az Országos Kriminológiai Intézet kutatása indította, majd azok a dogmatikai kérdések, kihívások kerültek terítékre, amelyek a Gyógyszerhamisítás tényállás és a rokon tényállások oktatásával kapcsolatosan kihívás elé állítják a katedrán állókat.

Az elméleti megközelítést felváltó gyakorlati fókusz az esetismertetéseken keresztül mutatta meg a szabálysértési és büntetőügyek kihívásait. A konferencián bemutatott konkrét ügyek, felderítések rávilágítottak arra, hogy az eljáró hatóságok (Nemzeti Adó-és Vámhivatal, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a rendőrég) milyen alapos és állhatatos munkával jutnak el ennél a büntetőjogi tényállásnál az elkövetői hálózatok és tevekénységek feltérképezéséig.

Az első napot záró kerekasztal-beszélgetés során a témába a Pécsi Járási Ügyészség vezetője által ügyészi, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ képviselőjén keresztül hatósági, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Gyógyszerésztudományi karának dékánja és a Szent Margit Kórház vezető gyógyszerésze által pedig (mind akadémikus, mind gyakorló oldalról) gyógyszerszakmai szemszögből tekinthettünk be.

A konferencia egyik megállapítása az, hogy a gyógyszerhamisítás egy látens, illegális cselekmény, amit a kereslet-kínálat törvényszerűségei mozgatnak és az eseteknek csak egy kis hányada kerül a hatóságok látóterébe.

Az esemény rávilágított az egyetem és a hatóságok közötti együttműködés fontosságára, továbbá a gyógyszerhamisításhoz kapcsolódó megfelelő kommunikáció és érzékenyítés fontosságára is.

 

Szerző: Dr. Ilku Lívia

2024/09/27